POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > U Srednjoj školi Čakovec upućene poruke protiv govora mržnje na sportskim ...

U Srednjoj školi Čakovec upućene poruke protiv govora mržnje na sportskim terenima

U Srednjoj školi Čakovec upućene poruke protiv govora mržnje na sportskim terenima
30. svibanj 2017. -

Foto: PU međimurska

 

Nakon Rijeke, Zadra, Splita i Vukovara prva faza preventivno projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ održana je i u Čakovcu. Danas, 30. svibnja u Srednjoj školi Čakovec održan je niz preventivnih aktivnosti i prigodan glazbeni program.

 

Ovaj program s ciljem promicanja kulture dijaloga, tolerancije i nediskriminacije, te sprječavanje svih oblika govora mržnje, prema smjernicama Službe prevencije Ravnateljstva policije, organizirala je i provela Policijska uprava međimurska uz svesrdnu pomoć Srednje škole Čakovec.

U prvom dijelu preventivnih aktivnosti održana je interaktivna radionica „Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima“, u kojoj je sudjelovalo pedesetak učenika Srednje škole Čakovec. Radionicu je održao policijski službenik Odsjeka za javni red PU međimurske Zlatko Polanec, koji je učenicima prezentirao trenutnu situaciju vezano uz nasilje na sportskim natjecanjima u Međimurskoj županiji. Upoznao ih je i s kategorijama na koje se dijele navijači (gledatelji, rizični navijači i huligani), negativnim navijačkim trendovima, kao i zakonskim propisima koji reguliraju i sankcioniraju protupravna ponašanja na sportskim terenima. Također, naglasio je često prisutan govor mržnje na sportskim natjecanjima, posljedice do kojih dovodi, te sankcije propisane važećim zakonima. Učenicima su predstavljeni i neki od mnogobrojnih preventivnih programa, koji se provode s ciljem suzbijanja govora mržnje i nasilja. Učenicima su tijekom predavanja pušteni i prigodni video spotovi sa snimljenim izjavama poznatih sportaša i javnih osoba u kojima iznose svoja promišljanja o ovom problemu.

Glavni dio programa, multimedijalni kutak „Stani pred kameru i pošalji poruku“ održan je u kongresnoj dvorani škole domaćina, a u njemu su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, osvajač srebrne olimpijske medalje, gimnastičar Filip Ude, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak, predsjednik Prekršajnog suda u Čakovcu Dražen Bence, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Mato Kljajić, sportski novinar Željko Kraljić, nogometni sudac i bivši nogometaš Casimir Rodrigue Nomo Nemi i načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Svojim dolaskom održavanje ovog preventivnog programa podržao je i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Deset važnih govornika, svatko sa svog područja djelovanjima, uputili su javnosti kratke i motivacijske poruke protiv govora mržnje i važnosti njegova sprječavanja. Svojim porukama svi su podržali borbu protiv govora mržnje, svakog oblika nasilja i netolerancije, uz naglasak da govor mržnje ništa ne može opravdati, te da mu nije mjesto niti na sportskim natjecanjima niti u društvu, a nenasilje i tolerancija jedini su ispravan oblik komunikacije. Ujedno, poruke protiv govora mržnje na sportskim terenima uputili su i državna tajnica, višestruka osvajačica olimpijskih medalja, Janica Kostelić i premijer Vlade RH, Andrej Plenković. Njihove poruke snimljene su u Prelogu, prilikom održavanja 21. sportskih igara mladih.

Poruke svih sudionika su snimljene i bit će dostupne na Youtube kanalu MUP RH i policije, kako bi se i na taj način senzibilizirala šira javnost  o potrebi zajedničkog djelovanja i  čvrstom stavu da društvo treba imati nultu toleranciju na govor mržnje, kao i adekvatni odgovor, odnosno rješenje na uočeni problem.

U sklopu današnjih preventivnih aktivnosti održan je i prigodan glazbeni program pod nazivom „Ja sam za fair play!“ u kojem su nastupili zbor, solisti i bend Srednje škole Čakovec, te mlada i uspješna glazbenica Jelena Žnidarić, umjetničkog imena Zsa Zsa.

Centralni dio programa vodili su dugogodišnja uspješna voditeljica Mateja Gošćiej i Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.


Govornici koji su upitili poruke
Uzvanici koji su podržali prevetivni projekt
Ravnateljica Srednje škole Čakovec

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec
Sportski novinar i radijski voditelj
Predsjednik Međimurskog nogometnog saveza

Nogometni sudac
Gimnastičar osvajač srebrne olimpijske medalje
Predsjednik Prekršajnog suda u Čakovcu

Župan Međimurske županije
Zamjenik gradonačelnika Čakovca
Načelnik PU međimurske

Voditelji programa
Jelena Žnidarić  Zsa Zsa
Bend Srednje škole Čakovec 

Casimir Rodrigue Nomo Nemi
Snimanje poruke Janice Kostelić
Snimanje poruke premijera Plenkovića


Vijesti za aktualni mjesec:


22.9.2017.U Čakovcu održan četvrti sajam sigurnosti i prevencije
22.9.2017.Posjetite četvrti "Sajam sigurnosti i prevencije" u Čakovcu
22.9.2017.Najava akcije „Alkohol“
22.9.2017.Građani - odaberite lokacije nadzora brzine
22.9.2017.Osumnjičen za kazneno djelo nedozvoljene igre na sreću
22.9.2017.Miklavec - krađa novca iz trgovine
21.9.2017.Rezultati akcije „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“
21.9.2017.Kotoriba - provala u prodavaonicu mješovitom robom
20.9.2017.Ivan Sokač - novi načelnik PU međimurske
20.9.2017.Projekt EDWARD - Europski dan bez poginulih u prometu
20.9.2017.Čakovec - osumnjičeni za tešku krađu
20.9.2017.Stanje sigurnosti u prometu na cestama Međimurske županije
19.9.2017.Čakovec - provala u priručno skladište
19.9.2017.Šenkovec - iz skladišta ukraden razni alat
19.9.2017.Žiškovec - osumnjičen za tešku krađu
19.9.2017.Dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva
19.9.2017.Održano predavanje za roditelje ''Rizična ponašanja mladih''
18.9.2017.Mobilni preventivni centar policije - aktivnosti tijekom kolovoza 2017.
18.9.2017.31-godišnjak osumnjičen za izazivanje požara
18.9.2017.U Paragu i Čakovcu napadnuti policijski službenici


str.: 1 od 3. Ukupno: 58 zapisa.